Hoe heet wordt een uitlaatpijp / uitlaatdemper?

Schrijver: Laura McKinney
Datum Van Creatie: 4 April 2021
Updatedatum: 14 Kunnen 2024
Anonim
Uitlaat vervangen auto sleutelen met Morpheus
Video: Uitlaat vervangen auto sleutelen met Morpheus

Inhoud

Een nadere inspectie van de onderkant van uw auto zal een reeks buizen onthullen die van de motor naar de achterkant van de auto lopen.

Dit is het uitlaatsysteem. Het is van cruciaal belang voor het verdrijven van hete rookgassen uit de verbrandingskamers.

Van de katalysator ga je naar de uitlaatdemper en dan naar de uitlaat. Uitlaatdempers worden gebruikt om het geluid dat door de uitlaat gaat, te verminderen.

Dit doen ze door de gassen langzaam te laten uitzetten. De temperatuur van de uitlaatdemper ligt meestal tussen de 300 en 500 graden, maar het is ook bekend dat ze hogere temperaturen tot 1200 graden aan kunnen. Extreme uitlaatgastemperaturen kunnen de katalysator vernielen.

Uitlaatsysteemtemperaturen

Hoewel de gemiddelde temperatuur voor de uitlaat 300 tot 500 graden of 600 tot 930 Fahrenheit is, kun je nog steeds temperaturen ervaren tot wel 1200 graden of 2200 Fahrenheit wanneer je heel hard hebt gereden.

Let op bochten in de uitlaatpijp. Door contact met andere koelere delen van de auto krijgt de uitlaat de gelegenheid om af te koelen.


De katalysator bereikt vaak een temperatuur van 750 graden. Als er echter meer onverbrande gassen uit de verbrandingskamer komen of als een van de cilinders niet werkt, zul je een enorme temperatuurstijging ervaren.

De temperaturen van de uitlaatdemper bereiken hun hoogtepunt wanneer de auto op de weg rijdt in plaats van wanneer deze stationair draait. Dit komt door het hoge toerental; de temperatuur kan echter ook stijgen als gevolg van inefficiënte verbranding van gassen.

U kunt een uitlaatgastemperatuurmeter gebruiken om te meten hoe heet de uitlaat is. Gebruik het apparaat met een zuurstofsensor.

Hoe werkt het uitlaatsysteem?

Om de temperatuur van de uitlaatdemper te begrijpen, moet u weten hoe het uitlaatsysteem werkt. Het systeem bestaat uit het uitlaatspruitstuk, de resonator, de katalysator, de uitlaatdemper, de uitlaatpijp en de uitlaat. Het proces van het verwijderen van uitlaatgassen begint bij het uitlaatspruitstuk. Hier worden de gassen uit de verbrandingskamer uit de motor afgevoerd naar de uitlaatpijp.


Het verdeelstuk is gemaakt van gietijzer, waardoor het de hete gassen kan verwerken. De katalysator is aan de beurt; het doel is om eventuele schadelijke emissies uit de uitlaatgassen te verwijderen. Dit wordt gedaan door middel van een reeks metaalkatalysatoren gemaakt van platina palladium en aluminiumoxide.

De katalysator reageert met de hete gassen, waardoor koolwaterstoffen en koolmonoxide uit de uitlaatgassen worden verwijderd. Het bijproduct is kooldioxide en water dat minder schadelijk is voor het milieu.

Vergelijkbaar met de uitlaatdemper is de resonator. Zijn werk is om het geluid van de uitlaatpijp te verminderen. De resonator is gevuld met geluiddempende materialen. Een reeks pijpen verbindt de verschillende delen van het uitlaatsysteem. De uitlaatdemper vermindert het uitlaatgeluid door middel van een reeks schotten. Hier worden geluidsgolven teruggekaatst door de schotten, waardoor ze hun kracht en golflengte verliezen.

Andere auto's hebben mogelijk een geluiddemper van glasvezel of geluidwaarnemingsmateriaal. Het laatste deel van het uitlaatsysteem is de uitlaatpijp. Dit is het onderdeel dat buiten de auto uitsteekt; het geeft de uitlaatgassen af ​​aan het milieu.


Het uitlaatsysteem helpt om de uitstoot van schadelijke gassen naar het milieu te beheersen. Enkele hiervan zijn zwaveldioxide, koolwaterstoffen, koolmonoxide, lood, stikstofoxide en fosfor.

Onderhoud van het uitlaatsysteem

Een van de belangrijkste oorzaken van defecte uitlaatsystemen is roest. De uitlaat komt vaak in aanraking met waterelementen en kan in combinatie met de hete gassen leiden tot corrosie van het systeem. Dit probleem doet zich vaak voor in de geluiddemper waar de uitlaatgassen niet heet genoeg zijn om waterafzettingen te verdampen. Dit probleem komt meer voor in gebieden met veel regen en sneeuw.

Als u veel offroad hebt gereden of kuilen hebt aangetroffen, kan dit het uitlaatsysteem overbelasten en onderdelen kwijtraken. Dit verlies van onderdelen zet de geluiddemper nog meer onder druk en kan na verloop van tijd loskomen.

Op welke tekenen moet u letten bij een defect uitlaatsysteem?

Luide uitlaat: het allereerste dat opvalt bij een defect uitlaatsysteem is dat het een jankend geluid maakt. Dit wordt erger tijdens het rijden. Het probleem kan zijn dat er scheurtjes in uw uitlaatdemper zijn ontstaan. Als het niet onmiddellijk wordt opgelost, kan het probleem zich uitstrekken tot andere onderdelen van het uitlaatsysteem, zoals de katalysator, wat tot verdere motorproblemen leidt.

Laag brandstofverbruik: Telkens wanneer u problemen ondervindt met uw uitlaatsysteem, zult u merken dat uw auto meer verbruikt.

Er lekken dampen in de auto: een efficiënt uitlaatsysteem verdrijft uitlaatgassen via de uitlaatpijpen. Maar als u merkt dat er dampen in de auto komen, kan deze lekken. Uitlaatgassen zijn beladen met kooldioxide, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken bij de inzittenden van de auto.

Gecondenseerde uitlaatpijpen: zodra uitlaatgassen de katalysator verlaten, worden ze omgezet in kooldioxide en water. Dit water kan, wanneer het in de geluiddemper condenseert, roesten, wat tot verdere lekken zal leiden.

Zodra u enkele van deze tekens opmerkt, is het verstandig uw auto naar de monteur te brengen en verdere schade te voorkomen. Uw gasverbruik kan toenemen en het geluid van de uitlaat kan gênant zijn.

Conclusie

Het uitlaatsysteem speelt een cruciale rol bij het verwijderen van uitlaatgassen uit de motor. Het lucht / brandstofmengsel na verbranding produceert schadelijke bijproducten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Dit is de reden waarom het uitlaatsysteem wordt geleverd met de katalysator die deze gassen opvangt en kooldioxide en water achterlaat.

De temperatuur van de uitlaatdemper kan extreem hoog zijn - soms tot 500 graden - maar het uitlaatsysteem is goed in staat om temperaturen tot 1200 graden aan te kunnen.

Het is van vitaal belang dat u uw uitlaatsysteem laat controleren op het moment dat u een jankend geluid hoort dat gepaard gaat met een verhoogd brandstofverbruik. De geluiddemper kan gaan roesten door watercondensatie en later scheuren ontwikkelen. Lekkende kooldioxide-dampen kunnen schadelijk zijn voor auto-inzittenden en daarom moet u uw uitlaatgassen onmiddellijk laten controleren. Het begrijpen van de functies van elk onderdeel van het uitlaatsysteem is essentieel wanneer u overweegt wijzigingen aan te brengen.